Tekst objavljen: 27.12.2012 13:40        


Percepcija Hrvata o ekonomskoj situaciji u zemlji je zabrinjavajuće loša, samo nekoliko postotaka bolja od negativnih rekordera, Grka. Podaci iz najnovijeg Eurobarometra hrvatske ispitanike smeštaju među najveće pesimiste.

Hrvati pesimisti - posla nema, plate padaju...

Hrvati se najviše boje viših cena, inflacije, ali nadasve nezaposlenosti, a čak više od polovine ispitanika misli da će biti i gore. Posla nema, kazalo je 98 posto ispitanika u Hrvatskoj na pitanje kako ocenjuje situaciju na tržištu rada.

Hrvatska po ulasku u Evropsku uniju u julu 2013. godine u srednjeročnom razdoblju može očekivati rast bruto domaćeg proizvoda do 2,5 posto, zahvaljujući pristupu zajedničkom evropskom tržištu i sredstvima iz fondova EU-a, prognoziraju analitičari Erste Groupa.
Istovremeno, najveća novogodišnja želja vezana za posao i karijeru je pronalaženje posla – tako 68 odsto nezaposlenih u novoj godini priželjkuje posao. I zaposlenima je takođe na prvom mestu pronalaženje (novog) posla– 21 procenat njih priželjkuje bolje radno mesto.

Prosečna neto plata u Hrvatskoj u oktobru ostvarila je realan pad od 3,3 odsto godišnje. Od marta ove godine prosečna neto plata konstantno beleži realan pad na godišnjem planu.

Prosečna bruto plata u oktobru iznosila je 7.890 kuna (1.040 evra), što je za 2,4 odsto više nego u septembru. Na godišnjem nivou prosečna bruto plata u realnom odnosu beleži pad od 2,9 odsto.

Do kraja godine, ali i u sledećoj godini, ne očekuje se realan rast plata.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Hrvatska pesimisti ekonomska kriza 2013. plate nezaposlenost

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana