Zvanični kurs Evra za dan 18.10.21. :: 117.5618 rsd
Tekst objavljen: 16.10.2012 14:16        


Inflacija u septembru u Hrvatskoj dostigla je pet odsto što je najviši nivo inflacije u poslednje četiri godine, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS) podsećajući da je u oktobru 2008. inflacija iznosila 5,9 odsto.

Hrvati zabrinuti, inflacija premašila pet odsto

Prema najnovijim podacima DZS, u septembru su cene roba i usluga za ličnu potrošnju, merene indeksom potrošačkih cena, u proseku bile više u odnosu na avgust za 1,4 odsto, a u odnosu na septembar prošle godine skočile su za pet odsto.

Inflacija od pet odsto viša je nego što se očekivalo i ubrzana je s obzirom da je u avgustu iznosila četiri odsto na godišnjem nivou.

Prema procenama makroekonomista za agenciju Hina potrošačke cene u septembru u proseku su porasle za 4,1 odsto na godišnjem nivou. U odnosu na avgust u septembru najviše su porasle cene odeće i obuće, za 11,2 odsto, što je posledica sezonskog uticaja, dok je cena saobraćaja porasla za 3,1 odsto pod uticajem viših cena goriva.

Između ostalog, cene prehrane i bezalkoholnih pića porasle su za 1,1, a alkoholnih pića i duvana za 0,8 odsto. Cene obrazovanja, stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva porasle su za 0,5 posto, a cene u zdravstvu za 0,4 odsto.

Na godišnjem nivou, međutim, najviše su porasle cene stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva i to za 13,5 odsto, a sa rastom od 5,5 odsto slede cene prehrane i bezalkolnih pića, navode analitičari.

Najveći pad na godišnjem nivou, 3,4 odsto, zabežile su cene odeće i obuće, dok su cene komunikacija pale za 2,3, a obrazovanja 1 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Hrvatska inflacija rast cena

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana