Tekst objavljen: 10.07.2013 14:00        


Ulaskom Hrvatske u Evropsku uniju, građanima Hrvatske otvara se i bankovno tržište Unije, što znači da bi Hrvati uskoro mogli da uzimaju potrošačke, stambene i druge kredite u drugim državama.

Hrvatima dostupni stambeni krediti u bankama u EU

S obzirom na traume koje su mnogima u Hrvatskoj izazvali krediti u švajcarskim francima, što je nedavno dobilo i svoj spektakularan sudski epilog, za očekivati je kako će građani Hrvatske uskoro početi da se informišu o mogućnostima kreditiranja izvan granica Lijepe Naše.

Kamatne stope na kredite u Hrvatskoj, prema podacima Hrvatske narodne banke, promenile su trend u trećem tromesečju 2009. i nakon gotovo dve godine rasta počele se spuštati. Potrebno je naglasiti da su kamatne stope kod nas u pravilu više od zemalja evrozone, ali su niže od onih tranzicionih zemalja koje su članice EU-a, ali još nisu prihvatile evro.
Hrvatska udruga banaka (HUB) napominje da još od '1. januara 2011. hrvatski građani u inostranstvu mogu podneti zahtev za kredit koji će svaka banka, u skladu sa svojom kreditnom politikom, prihvatiti ili odbiti.

Što se kredita tiče, strane će banke procenjivati rizike na isti način kao i naše, tražiti garancije i/ili jamce, priliv plate na račun, zalog na pokretnine ili nekretnine'.

Kamatna stopa na stambene kredite stanovništvu od 5,31 posto, koliko je u martu 2013. u proseku zabeleženo kod hrvatskih banaka, kreće se unutar intervala evrozone.

Više stope beleže banke u Portugalu i Slovačkoj. U zemljama srednje i istočne Evrope u EU koje nemaju evro stope su niže u Češkoj i Letoniji (4,37 posto i 4,75 posto), a više u Bugarskoj, Mađarskoj, Rumuniji i Poljskoj (6,01 - 8,79 posto).

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Hrvatska EU evropska unija stambeni kredit stambeni krediti krediti banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana