Tekst objavljen: 21.06.2013 8:10        


Hrvatska je daleko ispod proseka EU, piše Večernji list. A evo i dokaza: gledajući po glavnom ekonomskom pokazatelju – bruto društvenom proizvodu, Hrvatska je više nego dvostruko ispod proseka EU.

Hrvatska je daleko ispod proseka EU

Hrvatski je BDP po stanovniku 10.300 evra, dok je prosečni član europske zajednice 27 zemalja lani stvorio ukupnu vrednost od 25.600 evra. Dakle, Hrvatska ima 60 posto manji BDP po stanovniku od proseka EU.

Prosečan turista u Hrvatskoj za jedan dan uživanja na moru izdvoji 108 evra. Dakle, za jedan mesec rada prosečan turista iz EU u Hrvatskoj može da letuje 15 dana, dok prosečan Hrvat po istom kriterijumu može da priušti samo sedam dana mora.
Gledajući najvitalniji pokazatelj – zaposlenost, Hrvatska je u odnosu na prosek EU u katastrofalnom položaju. Naime, sa 20,9 posto Hrvatska ima gotovo dvostruko više nezaposlenih nego što je prosek EU (11 posto).

Broj siromašnih u Hrvatskoj gotovo je za trećinu veći od proseka Unije. Od 100 stanovnika u Hrvatskoj ispod granice siromaštva živi 21, a u EU siromašno je 16 od stotinu ljudi.

Pogledajmo i glavni pokazatelj blagostanja u nekoj zemlji – zaradu i kupovnu moć stanovnika.

Hrvatska prosečna neto plata iznosi 730 evra i niža je 55 posto od prosečne plate u zemljama EU, koja iznosi 1.600 evra.

Kada se u obzir uzmu cene i uporede sa prosečnom platom, takođe ispada da je kupovna moć u Hrvatskoj dvostruko ispod proseka Europske unije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
životni standard evropska unija EU Hrvatska kvalitet života

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana