Tekst objavljen: 15.04.2013 15:10        


Kakav niz, kakva mešavina političkih i sportskih zvezda -splitski gradonačelnik Željko Kerum, najslavniji hrvatski teniser Goran Ivanišević, bokser Željko Mavrović, najpoznatija hrvatska teniserka Iva Majoli. U tu grupu spada i bivši hrvatski vicepremijer Radimir Čačić, pa još jedna teniska zvezda, Bruno Orešar...

Hrvatska: Kako i zašto bankrotiraju slavni

Šta povezuje sve njih? To što su ne tako davno bili vlasnici svega i svačega u Hrvatskoj, da bi sada bankrot zakucao i na njihova vrata i što su u kratkom periodu izgubili mnogo toga.

Preko noći sve se preokrenulo, biznisi su propali, a ostali su samo dugovi.

Propao je i privatni biznis nekadašnjeg velikog političkog igrača, vicepremijera Radimira Čačića. Pošto je osuđen zbog saobraćajne nesreće u Mađarskoj na zatvorsku kaznu, njegov “Koning”, varaždinsko preduzeće koje je bilo „ponos hrvatske privrede“ - doživelo je krah. Sada od Čačićeve čuvene bahatosti nema ništa, ćuti i izbegava radnike kojima je njegova supruga, na koju je prebacio vlasništvo dok je bio u visokoj politici, ostala dužna za plate.
Željko Kerum se donedavno vozio u „majbahu“ i „ferariju“, a na splitskom vezu imao jahtu dugu 33 metara. Sada je spao na skromni „pasat“, a raskošnu jahtu prodao je generalu Ivanu Čermaku kojeg je nedavno oslobodio Haški sud.

Ostao mu je jedino hotel Marjan, prepun dugova i bez kupaca koji bi dali 118 miliona evra, koliko ih je Kerum do sada uložio u obnovu kultnog splitskog hotela.

Goran Ivanišević se svojevremeno slikao i slikao na svojoj jahti Amber, pa bar ima fotografije za uspomenu jer je mu je jahta zaplenjena pošto nije mogao mesečno da vraća kredit od 12.000 evra za nju. I to nije sve.

Ivanišević je nedavno priznao da ga je „zakopao“ biznis sa nekretninama, a banke su ga u projektu izgradnje stanova u Splitu „rastrgale kao ajkule“.

Bokser Željko Mavrović je godinama imao uspešan biznis sa zdravom hranom, proizvodio hleb i peciva, da bi mu sve propalo. Sada pokušava, zbog nepovoljne ekonomske situacije u kojoj je, u kasnim godinama za sportistu da se vrati boksu, ali uz teške muke, jer mu je na treningu puklo rebro.
A poučan je primer i Ive Majoli. Tenis joj je doneo mogućnost da kupuje i vozi besne automobile, na razgovore preko mobilnih telefona trošila je hiljade evra, otvarala restorane i sportske terene.

A onda je sve stiglo na naplatu, počeli su da se ređaju milionski dugovi... Biznis joj je očigledno bio slabija strana od sporta.

Još jedna teniserska zvezda, Bruno Orešar, propao je, uz svu podršku politike, preko noći, ostavivši ogromne dugove, radnike bez plata. Njegova priča je posebno slikovita.

U svet biznisa krenuo je nakon što je sa bivšim hrvatskim predsednikom Franjom Tuđmanom igrao tenis i dopuštao mu da pobedi.
Tada je stekao brojna preduzeća, među kojima i “Jadrankamen” sa Brača, ali je na kraju sve propalo.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomska kriza dužnička kriza bankrot hrvati Hrvatska

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana