Tekst objavljen: 27.09.2012 17:41        


Čak i kada bi htela Hrvatska, nakon ulaska u EU, ne bi mogla da prestane da se zanima za Srbiju, kako strahuje srpski premijer Ivica Dačić, piše Jutarnji list.

Hrvatska ni u EU neće moći bez Srbije

Danas gotovo da i nema značajnije hrvatske kompanije koja na neki način nije prisutna na srpskom tržištu. U najmanju ruku, u Srbiji imaju nekakvo predstavništvo, koje im garantuje makar simboličnu prisutnost na tom tržištu.

U svakom slučaju, Hrvatska će od jula 2013. biti dužna slediti ukupnu politiku Brisela prema Beogradu. Ulazak u EU za Hrvatsku znači i izlazak iz Cefte. Ako se do tada ne postigne dogovor, to znači da će znatan deo hrvatskog izvoza u Srbiju ponovno biti opterećen carinama, što bi hrvatskim kompanijama moglo zadati udarac.
One veće i značajnije, poput Agrokora, Atlantic Grupe ili Dukata, preuzele su srpske kompanije ili su, pokrenule posao od nule. Takva je situacija sušta suprotnost od one od pre 12 godina, kada hrvatskih kompanija, ni njihovih proizvoda, na tržištu Srbije gotovo da nije ni bilo.

Srpski premijer ipak je u pravu barem u jednom: hrvatsko-srpski odnosi će se nakon 1. jula sljedeće godine promeniti. Ali razlog za to neće biti hrvatsko okretanje leđa Beogradu, nego integracija Hrvatske u EU, koja će imati posledicu i na njene odnose s jugoistočnim susedima, piše zagrebački dnevnik.

Pre svega, ulazak Hrvatske u EU značiće i strože procedure za prelazak granice, jer će hrvatska granica prema Srbiji ujedno postati i spoljna granica EU. To će posebno doći do izražaja kada Hrvatska postane deo Šengena.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kompanije Hrvatska evropska unija trgovina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana