Tekst objavljen: 02.10.2012 17:28        


Hrvatska će predložiti Sloveniji da Banci za međunarodna poravnanja u Bazelu upute predlog za posredovanje u sporu u vezi sa vraćanjem novca hrvatskim štedišama bivše Ljubljanske banke.

Hrvatska staru deviznu štednju šalje u Švajcarsku

Ovaj problem već dve decenije opterećuje međusobne odnose dve države, a nedavno je Slovenija zapretila da neće ratifikovati hrvatski pristupni ugovor s Evropskom unijom ukoliko ne bude postignuto zadovoljavajuće rešenje.

Na osnovu dogovora bivših premijera Hrvatske i Slovenije Jadranke Kosor i Boruta Pahora banci u Baselu bio je upućen predlog za posredovanjem u sporu, ali su pregovori tada propali. Zbog graničnih problema Slovenija je već blokirala hrvatske pristupne pregovore s EU. Hrvatska će 28. članica EU postati 1. jula 2013. ali ugovor o pristupanju treba da potvrde i svih 27. država članica EU.
Zvanična Ljubljana i Zagreb različito gledaju na rešavanje problema povrata novca štedišama Ljubljanske banke.

Slovenija smatra da to pitanje treba rešavati u okviru sukcesije bivše SFRJ, kao i da treba naći odgovarajuću ustanovu koja bi se tim pitanjem bavila.

Zagreb, s druge strane, očekuje da se pitanje Ljubljanske banke rešava odvojeno i da ni na koji način ne bude povezano sa ratifikacijom hrvatskog ugovora u slovenačkom parlamentu.

Uz to Slovenija traži i da hrvatsko ministarstvo finansija povuče punomoć za tužbe koje su protiv Ljubljanske banke u Hrvatskoj uložile Privredna banka Zagreb i Zagrebačka banka.


 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
stara štednja bazel Hrvatska slovenija devizna štednja evropska unija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana