Tekst objavljen: 17.12.2012 9:38        


Bonitetna agencija "Standard i Purs" (S&P) snizila je kreditni rejting Hrvatske na spekulativni nivo, zbog, kako kaže, "nedovoljnih reformi", upozorivši na sve lošiju fiskalnu poziciju te zemlje.

Hrvatski kreditni rejting oboren na - "smeće"

Agencija je dugoročni rejting zvaničnog Zagreba spustila sa investicionog BBB- na BB+, takozvani rejting "smeće", uz stabilnu prognozu.

Ministar finansija Hrvatske Slavko Linić kaže da odluka kreditne agencije "Standard i Purs" da, kako je rekao, sruši kreditni rejting Hrvatske u "kategoriju smeća", donosi nove teškoće za državu, koja je ionako u teškoj situaciji. Linić je rekao da će vlada preispitati budžet za 2013. godinu i nastaviti s reformama, ali da neće dalje smanjivati plate u javnom sektoru, niti dirati penzije i socijalna davanja.
- Sniženje rejtinga oslikava naš stav da su dosad primenjene strukturne i fiskalne reforme nedovoljne da bi pokrenule privredni rast i javne finansije dovele na održiv put - naveo je S&P, dodajući da očekuje da će hrvatski bruto domaći proizvod (BDP) u 2012. potonuti za dva odsto, uprkos snažnoj turističkoj sezoni.

- U 2013. očekujemo ekonomsku stagnaciju i postepeni povratak rastu od dva odsto do 2015, dosta ispod pretkriznog proseka - poručila je agencija.

Hrvatska vlada je prošlog meseca navela da očekuje da će privreda u 2012. potonuti za 1,1 odsto, revidirajući naniže raniju prognozu stagnacije BDP-a.

Hrvatska ekonomija, uglavnom zasnovana na turističkoj industriji na jadranskoj obali, bila je u recesiji u 2009. i 2010, da bi prošle godine mirovala.

Međunarodne finansijske institucije navode da bi centralno-levičarska vlada trebalo da pokrene strukturne reforme, naročito one koje se tiču smanjenja neefikasne i ogromne javne administracije, kao i da popravi ukupnu poslovnu klimu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Hrvatska ekonomska kriza kreditni rejting pad rejtinga rejting

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana