Tekst objavljen: 31.10.2012 9:26        


Prava panika vlada u centralnoj banci Hrvatske posle saznanja da su inostrane banke povukle gotovo dve milijarde evra. Guverner Boris Vujčić hitno je sazvao direktore austrijskih i italijanskih banaka u Hrvatskoj, kako bi saznao razlog zbog čega se kapital izvlači iz Hrvatske, uz pitanje šta dalje planiraju inostrani vlasnici banaka.

Hrvatsku brine što banke iznose novac iz zemlje

Sastanci su ovih dana u Zagrebu organizovani iza zatvorenih vrata, pa detalji što su guverneru saopštili moćni vlasnici inostranih banaka nisu poznati javnosti.

Do sada su inostrane banke izbegle sve posledice galopirajuće ekonomske krize u Hrvatskoj. Njihovu politiku branile su sve vlade, od desnih do levih, i nikada nije prošao predlog o oporezivanju. Kada god se govorilo o uvođenju poreza na poslovanje banaka, one su najavljivale povlačenje novca, a sada se to dogodilo i bez pretnji. Tako se ekonomsko stanje u Hrvatskoj i dalje pogoršava, a sledeće godine bi stižu na naplatu novi krediti.
Guverner Vujčić tvrdi da će, ako se sadašnji trend nastavi, biti ugrožen kurs kune, koji je već gotovo dve decenije nepromenjen. Po Vujčiću, može da bude značajno ugrožena stabilnost Hrvatske, a ovo je po prvi puta otkako su inostrane banke u Hrvatskoj da se povlači tako velik novac.

Kriza koja je poharala Hrvatsku do sada se jedino nije osetila u bankarskom sistemu, iako sve veći broj građana i preduzeća nije u stanju da vraća kredite. Kurs kune Narodna banka Hrvatske je do sada uspešno branila, tvrdeći da bi devalvacija izazvala negativne posledice, a za građane koji su zaduženi u inostranoj valuti to bi bio kraj.

Inostrane banke u Hrvatskoj, uprkos najlošijim uslovima koje su nudile u kreditiranju u celom regionu i Evropi, do sada su uspešno poslovale i obezbedile dovoljno novca za nove kredite. Ove godine interes za kredite, pogotovo kada je reč o preduzećima, je opao, a onda je iznenada donesena odluka o povlačenju novaca iz Hrvatske u Austriju i Italiju.

Sve mere da se privuku inostrani investitori nisu dale rezultate, pa će pad BDP-a ove godine biti 1,9 odsto. Guverner Vujčić kritikovao je vladu zbog vođenja staromodne politike, a očito se SDP-ova vlada uopšte nije snašla, niti dobro pripremila za krizu koja je nezabeležena u Hrvatskoj.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomska kriza strane banke Hrvatska kurs kune

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana