Tekst objavljen: 14.03.2013 12:10        


Austrijska vlada sprema se ovih dana na pregovore s Evropskom komisijom o budućnosti nacionalizovane banke Hypo Alpe Adria, koja traži duži rok za prodaju imovine u sklopu planirane reogranizacije.

Hypo: Nije dobro požurivati prodaju naših banaka

Brisel je u poslednje vreme pojačao pritisak na vladu u Beču da ubrza proces reorganizacije posrnule banke kojoj je već isplaćeno 1,5 milijardi evra državne pomoći a trebala bi dobiti još 700 miliona evra.

Tako je poverenik EU za zaštitu tržišnog nadmetanja Joaquin Almunia prošlog petka na skupu u organizaciji instituta Bruegel u Briselu upozorio da "banka dobija pomoć od države od 2008. a austrijske vlasti još nisu u stanju doneti konačnu odluku ili uverljivi plan reorganizacije".

U Hypu pak upozoravaju da ubrzana prodaja ogranaka na Balkanu ne bi bila dobar potez s obzirom na "isušeno" tržište i recesiju u tom regionu te priželjkuju produžetak roka za do pet godina. Izvršni direktor banke Gottwald Kranebitter ponovo je upozorio da "razorna" hitna prodaja ogranaka ne bi bila dobar potez. Troškove trenutnog zatvaranja u više navrata je procenio na pet do šest miljardi evra.

Inače, Hypo Alpe Adria izvestila je u utorak da joj je neto dobit u 2012. pala na tri miliona evra, sa 69,3 miliona evra u 2011, zbog povećanih rezervacija za nenaplative zajmove i smanjenih prihoda. Prema austrijskim računovodstvenim strandardima poslovala je gubitkom od 28 miliona evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Hypo Alpe-Adria banka Hypo Alpe-Adria-Bank banke banka Austrija prodaja banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana