Tekst objavljen: 06.11.2012 16:14        


Egipatsko državno tužilaštvo podnelo je sudu u Tirani zahtev da dozvoli istragu o navodnom pranju novca zbačenog egipatskog diktatora Hosnija Mubaraka, njegove porodice i saradnika u Albaniji.

I Albanija u potrazi za Mubarakovim milijardama (Ricardo Stuckert/PR)

Zahtev je usledio nakon što su egipatske vlasti zatražile pomoć u pronalaženju i povraćaju više milijardi dolara državnog novca za koje se veruje da ih je Mubarak proneverio, navodi Balkanska mreža za istraživačko novinarstvo (BIRN).

Smatra se da su bivši predsednik Egipta i njegovi saradnici tokom decenija na vlasti stekli bogatstvo koje se meri desetinama milijardi dolara.

Tužilaštva Albanije i Španije su u junu 2011. pokrenule zajedničku istragu navodnog pranja novca od strane biznismena iz Azerbejdžana, Alija Evsena.

Evsen je uhapšen tog juna u Španiji zajedno sa biznismenom Huseinom Salemom, bliskim Mubarakovim saradnikom. Protiv Salema, Mubaraka i njegova dva sina podignute su optužnice za korupciju pred egipatskim sudom.

Istraživačka mreža Projekat za izveštavanje o organizovanom kriminalu i korupciji (OCCRP) navodi da su vlasti u Španiji posumnjale na Evsena nakon što je elektronskim putem poslao 17 miliona evra na više računa u vlasništvu članova Salemove porodice preko španske banke Bankinter.

Međutim, u januaru 2012. sud u Albaniji oslobodio je Evsena optužbi za pranje novca i istraga je zatvorena.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pronevere mubarak egipat albanija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana