Tekst objavljen: 11.04.2013 12:10        


Prema podacima Kreditnog registra Crne Gore na kraju februara ove godine ukupno je prijavljeno 518 kredita koji su odobreni u švajcarskim francima, a dug po njima iznosi 35,47 miliona evra.

I Crnogorci tuže banke zbog kredita u švajcaracima

Zbog drastične promene odnosa švajcarskog franka i evra od početka krize mnogim građanima su na mesečnom nivou uvećavani iznosi koje moraju vraćati banci i ispada da im je glavnica za vraćanje kredita veća nego kada su ga podigi.

Tu vrstu kredita u Crnoj Gori odobravala je samo Hipo Aple Adria banka 2007. i 2008 godine.

Centar za zaštitu potrošača namerava da protiv banke podnese kolektivnu tužbu jer tvrde da su klijenti dovedeni u zabludu prilikom odobravanja tog proizvoda.

Iz Hipo Alpe Adria banke je saopšteno da su aktivno informisali klijente o rizicima koje preuzimaju i posledicama eventualne promene kursa, te da nisu menjali ugovorene kamatne stope. Navedeno je i da su klijenti potpisivali izjavu o tome da su potpuno svesni rizika koji preuzimaju.

U Centralnoj banci Crne Gore (CBCG) kažu da  je "preporuka da banka pažljivo sagleda nastalu situaciju i kroz restrukturiranje duga, smanjenjem kamate ili izmenom parametara za obračun kamate pronađe rešenje koje će olakšati položaj dužnika. Istovremeno će se i banci obezbediti prihodi koji su adekvatni realnoj vrednosti plasiranog novca“.

Oni dodaju da se može konstatovati da je taj proizvod tokom vremena postao problematičan sa aspekta klijenata, ali da "treba biti objektivan i priznati da je on mogao postati problematičan i za banku u slučaju da je odnos švajcarskog franka prema evru u proteklom periodu išao u suprotnom smeru“.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cg Crna Gora krediti u švajcarcima kašnjenje u otplati otplata kredita kredit krediti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana