Tekst objavljen: 22.02.2013 14:10        


Evropska komisija je proširila istragu o mogućem nameštanju ključnih kamatnih stopa poput euribora i libora i na kamatne proizvode za švajcarski franak.

I EU "češlja" kako se kreiraju kamate na franak

Komesar EU-a za tržišnu utakmicu Žoakin Almunia kazao je da je istraga fokusirana na niz slučajeva mogućih manipulacija. - Sumnjamo u nedopušteno dogovaranje pojedinih aktera – banaka ali i brokera - kazao je Almunia.

- Zahvaljujući tim mogućim dogovorima, kojima se narušava ravnopravno tržišno nadmetanje kroz manipulacije kamatnim stopama, akteri su mogli na nepošten način da ostvare dodatnu zaradu na svojim tržišnim transakcijama - dodao je.

Regulatori su pokrenuli istragu protiv više od desetak banaka zbog sumnje da su dogovarale ključne kamatne stope za međusobne pozajmice koje utiču na kredite i finansijske instrumente vredne hiljade milijardi dolara.

Euribor je kamata za međubankovne pozajmice u evrozoni a libor kamata za međubankovne pozajmice na londonskom tržištu. Obe odražavaju trošak zaduživanja banaka kod drugih finansijskih institucija a temelje se na procenama koje dostavljaju same banke.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
švajcarski franak krediti u švajcarcima EU evropska unija evropska komisija banke banka kamate kamata libor nameštanje libora euribor

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana
game pragmatic rtp tinggi game jackpot progresif akun super vip