Tekst objavljen: 22.02.2013 14:10        


Evropska komisija je proširila istragu o mogućem nameštanju ključnih kamatnih stopa poput euribora i libora i na kamatne proizvode za švajcarski franak.

I EU "češlja" kako se kreiraju kamate na franak

Komesar EU-a za tržišnu utakmicu Žoakin Almunia kazao je da je istraga fokusirana na niz slučajeva mogućih manipulacija. - Sumnjamo u nedopušteno dogovaranje pojedinih aktera – banaka ali i brokera - kazao je Almunia.

- Zahvaljujući tim mogućim dogovorima, kojima se narušava ravnopravno tržišno nadmetanje kroz manipulacije kamatnim stopama, akteri su mogli na nepošten način da ostvare dodatnu zaradu na svojim tržišnim transakcijama - dodao je.

Regulatori su pokrenuli istragu protiv više od desetak banaka zbog sumnje da su dogovarale ključne kamatne stope za međusobne pozajmice koje utiču na kredite i finansijske instrumente vredne hiljade milijardi dolara.

Euribor je kamata za međubankovne pozajmice u evrozoni a libor kamata za međubankovne pozajmice na londonskom tržištu. Obe odražavaju trošak zaduživanja banaka kod drugih finansijskih institucija a temelje se na procenama koje dostavljaju same banke.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
švajcarski franak krediti u švajcarcima EU evropska unija evropska komisija banke banka kamate kamata libor nameštanje libora euribor

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana