Tekst objavljen: 24.12.2012 14:34        


Najavljeno poskupljenje struje i gasa početkom naredne godine nateraće mnoge proizvođače hrane da koriguju cene, što neće učinit odmah, već na proleće, jer se u zimskim mesecima zbog manje tražnje ne prave nikakvi rezovi.

I hrana poskupljuje zbog nove cene struje

Nakon paprenog jesenjeg talasa poskupljenja čije se posledice još uvek osećaju, na proleće bi mogao da usledi novi cenovni šok poljoprivredno-prehrambenih proizvoda po osnovu poskupljenja struje za 12 odsto i gasa za 10 procenata.

- To nije sporno. Pitanje je samo koliki će to biti udar. Očekujem da bi cene u maloprodaji po osnovu ovih najava o dizanju cena gasa i struje trebalo da skoče za pet-šest odsto - kaže Miladin Ševarlić, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu.

On objašnjava da se i do sada uvek dešavalo da proizvođači odreaguju nakon poskupljenja bilo kog faktora koji određuje cenu koštanja.

Goran Živkov, direktor Agencije za istraživanja u poljoprivredi SEEDEV, kaže da je sasvim logično da nakon poskupljenja inputa, u ovom slučaju energenata, proizvođači odreaguju korekcijom cena hrane.

- Ne verujem da će ta poskupljenja biti drastična zbog sve manje kupovne moći potrošača. To će u najvećoj meri zavisiti od strategije proizvođača koji će imati opciju ili da zadrže cenu na istom nivou da bi zadržali potrošače ili da poskupe ali da smanje proizvodnju - tvrdi Živkov.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kupovina hrana skupa hrana poskupljenje hrane cene hrane potrošači potrošačka korpa struja cena struje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana