Tekst objavljen: 05.12.2012 7:48        


Švajcarska banka Kredi Svis je obavestila finansijske institucije da će od 10.12. uvesti negativnu kamatnu stopu na kratkoročne depozite u švajcarskim francima. - Pozivamo klijente da koliko god mogu smanje svoje depozite kako bi izbegli negativne kamate - dodaje se.

I to je moguće: Negativna kamata na švajcarce

Nova mera se neće odnositi na depozite individualnih klijenata. O visini kamatne stope, kao i na kakve će se još valute primenjivati banka će obaveštavati klijente pojedinačno.

Švajcarski franak je posle saopštenja "Kredi Svisa" o negativnim kamatnim stopama oslabio prema evru najviše za blizu tri meseca, skliznuvši u Cirihu čak 0,4 odsto, na 1,2097 za evro, što je najniža vrednost od 13. septembra.
Švajcarski franak je zbog dužničke krize u evrozoni za investitore već odavno postao takozvano sigurno utočište.

Nakon što je u leto 2011. kurs evra praktično izjednačen sa kurskom franka, Narodna banka Švajcarske je obećala da će preduzeti sve što je moguće za sprečavanje jačanja domaće valute iznad vrednosti od 1,2 franka za evro.

- Švajcarske banke su se sočile s ogromnim prilivom novca investitora koji traže sigurna utočišta i pri sadašnjim niskim kamatama oni teško mogu da nađu mogućnosti za investiranje tih sredstava uz ostvarenje dobiti - ukazao je analitičar banke "Sarasin" Rajner Šerka i dodao da se ne bi začudio da istu odluku kao "Kredi Svis" donesu i druge banke.

Depoziti klijenata na računima banke "Kredi Svis" su na kraju septembra bili za 23 odsto veći od obima odobrenih kredita.

Odluka "Kredi Svisa", druge po veličini švajcarske banke, da uvede negativne kamatne stope "pokazuje da su banke prinuđene da smanjuju takve depozite u švajcarskim francima jer velika količina depozita u toj valuti donosi suviše malu dobit u odnosu na količinu upotrebljenog kapitala", ukazao je strateg banke "Sosijete ženeral" Sebastijan Gali.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banka ekonomska kriza kamata franak švajcarska kredi svis jaka ekonomija valuta negativna kamata

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana