Tekst objavljen: 12.02.2013 16:10        


Ugovor o isporukama gasa iz Rusije za Srbiju po znatno nižim cenama trebalo bi da bude potpisan u martu, odnosno kada Vlada Srbije odobri Srbijagasu potpisivanje tog dokumenta - rečeno je u Srbijagasu.

I to se desilo: Stiže nam jeftiniji gas od Rusa

Kako je istaknuto, iako je dogovorena značajno niža cena ruskog gasa od one po kojoj sada Srbija plaća taj energent "ona je i dalje podložna dodatnim korekcijama do postizanja konačne cene".

Ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović rekla je da je izgradnja gasovoda Južni tok veoma važan međunarodni projekat koji će povećati energetsku stabilnost Srbije i da je zbog toga neophodno da se što pre uradi ekspropiracija zemljišta.
- Cena gasa nije fiksna kategorija i ona se menja na svaka tri meseca u zavisnosti od tržišnih kretanja. Očekuje se da tokom svakog kvartala u 2013. godini cena bude za nijansu niža od prethodnog - rekli su u Srbijagasu.

Po računici tog preduzeća, prosečna cena gasa za Srbiju biće od 380 do 390 dolara za hiljadu kubnih metara.

Srbija je prošle godine plaćala 1.000 kubika gasa po prosečnoj ceni 545 dolara, a za prvi kvartal ove godine ugovorena je cena od 478 dolara za 1.000 kubnih metara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
gasovod gas srbijagas energetika partnerstvo sa Rusima

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana