Tekst objavljen: 19.09.2012 10:24        


Nezvanične projekcije rasta cena ukazuju na to da je moguće da ovu godinu završimo sa inflacijom i do 15 odsto. Računice pojedinih državnih organa kreću se, trenutno, između 12 i 15 odsto rasta cena na malo do kraja decembra.

Inflacija u Srbiji ove godine ide i do 15 odsto?

Svakodnevna poskupljenja hrane, rast cena goriva na pumpama, povećanje stope PDV-a za dva odsto i akciza od narednog meseca, prete da inflaciju podignu na najviši nivo u poslednjih nekoliko godina.

Na pumpama čitavog leta cene goriva “gorele"

Od oktobra zbog povećanja akciza na dizel i naftni gas i rasta poreza na dodatu vrednost, benzin će sigurno biti još skuplji. Prema nekim procenama, gorivo bi zbog rasta PDV moglo da poskupi barem za tri dinara za litar, a TNG bi uz nove nameta mogao da dogura do sto dinara. Tako se benzin nudi za 162 do 166, a dizel od 160 do 169 dinara. Ipak, smanjeni promet goriva očito je uplašio prometnike naftnih derivata. U utorak su, tako, najavili moguća vraćanja cena na nivo od prošle nedelje.
Trud da se obuzdaju cene, zasada, ne daje nikakve rezultate, jer nema oblasti života u Srbiji koju će mimoići poskupljenja. Od hrane do goriva i drugih energenata. Čitavo leto su obeležili novi, viši cenovnici, a tako će se po svemu sudeći nastaviti i do kraja godine.

Značajno su poskupeli ulje, brašno, testenine, voće, slatkiši, sokovi, alkoholna pića, hemija. Cene su, u proseku, kod većine proizvođača povećane od 15 do čak 30 odsto, a u odnosu na isti period lane u pojedinim slučajevima i do 50 odsto. Jestivo ulje sada se prodaje i po 189, a za litar mleka treba izdvojiti do 113 dinara, dok je jogurt uveliko premašio 125 dinara.

Sveže meso je za nepuna dva meseca, korak po korak, poskupelo i do 30 odsto, ali je najgore što se kraj rastu cena ne nazire. Od nepunih 500 dinara, pileći file je dostigao cenu od 780 dinara. Mesari čak najavljuju da će ova vrsta mesa dogurati i do 900 dinara za kilograma. Svinjski but se prodaje od 650 do 720 dinara, dok je file premašio hiljadarku. Sveže meso pratile su i suhomesnate prerađevine, pa su i najjeftinije salame nedostupne za veliki broj potrošača.

Pijaca je do sada često spasavala kućni budžet, ali ovog septembra cene su i na tezgama paprene. Gotovo da nema proizvoda koji nije barem duplo skuplji nego pre godinu dana. Krompir se lane prodavao za 30 dinara, a sada dostiže i 80 dinara. Za kilogram pasulja lane je bilo potrebno prosečno oko 200 dinara, a sada se nudi po najmanje 300 dinara.

Kod voća je situacija još drastičnija. I domaći i uvozni slatki plodovi su ove godine znatno nepristupačniji. Najjeftinije jabuke su 80, a nude se i po 160 dinara. Poljoprivrednici se žale da im je rod ove godine desetkovala suša, a da je sve dodatno “zagrejao” i benzin.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
inflacija poskupljenje hrane poskupljenje rast cena gorivo benzin hrana potrošačka korpa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana