Tekst objavljen: 23.10.2012 16:45        


Za Austriju je bilo veoma unosno učešće u svim koracima evropske integracije, od otvaranja ka istoku 1989. godine, pokazala je studija Instituta za istraživanje privrede.

Integracija u EU donela Austriji 26 milijardi evra

Usled krize, skeptičnost stanovništva prema daljim koracima širenja Evropske unije posebno je velika u Austriji, iako je to neopravdano jer je natprosečno profitirala od svih koraka integracija.

Autor studije Fric Brojs izračunao je da je učešćem u procesima integracije, kao što su pristupanje EU, učešće u privrednoj i valutarnoj uniji, pa i velikom širenju 2004 , donelo dodatni godišnji privredni rast Austriji u visini od 0,5 do 1 odsto.

- Polovinu našeg blagostanja zahvaljujemo izvozu u zemlje partnere EU - konstatovao je predsednik Privredne komore Austrije Kristog Lajtl.

Austrija je sa oko 8,5 milijardi evra doprinosa za članstvo od svog pristupanja "neto uplatilac", ali je istovremeno korist koju ima od EU, kroz rezultate privrede, prošle godine iznosila ukupno 26,2 milijardi evra.

Otvaranje ka istoku, prema studiji, donelo je dodatni bonus rasta u visini od 0,2 odsto, a članstvo u EU i time puno učešće u zajedničkom tržištu daljih 0,6 odsto.

Zatim je učešće u ekonomskoj i valutarnoj uniji, kao i dalja proširenja, donelo dodatnih 0,4 odsto. Efekti integracije, međutim, vremenom su blago opali, navodi se u studiji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Austrija evropska unija EU evropa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana