Tekst objavljen: 19.11.2012 7:40        


Agencija Republike Srbije za osiguranje depozita još vodi sudske sporove za ostvarenje prava po osnovu vlasništva Investbanke i Jugobanke u stečaju u bivšim republikama bivše SFRJ.

Investbanka i Jugobanka u stečaju tuže Hrvatsku

Agencija je potvrdila da je od otvaranja stečajnog postupka nad Invest bankom prodato 20 od 23 njena poslovna prostora u Bosni i Hercegovini. Među prodatim nekretninama najveći je poslovni prostor u Tuzli.

Republika Hrvatska je početkom 90-ih godina uredbom, a potom i zakonom odredila likvidatore za tri (u Splitu, Rijeci, Zagrebu ) od četiri glavne filijale Jugobanke (u stečaju) u Hrvatskoj. Sredstva dobijena naplatom potraživanja ovih filijala trebalo bi da su preneta na Narodnu banku Republike Hrvatske, kažu u Agenciji Republike Srbije za osiguranje depozita, i dodaju da je nakon otvaranja stečaja nad Jugobankom podneto 18 tužbenih zahteva prema toj susednoj državi, a postupci pred nadležnim hrvatskim sudovima su u toku.
U Hrvatskoj je Invest banka imala šest poslovnih prostora. Jedan prostor u Osijeku prodat je 2005. godine. Raspolaganja i prodaja ostalih pet poslovnih prostora nemogući su, navodi Agencija, jer se Republika Hrvatska, bez pravnog osnova, uknjižila na svim nekretninama u vlasništvu Invest banke. U toku su postupci po tužbama za utvrđivanje vlasništva i naknade štete za nekretnine u Zagrebu.

Ministarstvo pravosuđa Hrvatske nedavno je potvrdilo da je do 2002. godine u državni fond Hrvatske prenošena i privatizovana i imovina firmi i banaka sa sedištem u Srbiji.

A te godine, kad je potpisan i Sporazum o pitanjima sukcesije bivše SFRJ, stavljeni su van snage hrvatski propisi prema kojima je imovina prenošena i privatizovana.

Invest banka je imala dve nekretnine i u Sloveniji. Narodna banka Slovenije je zatvorila Poslovnu jedinicu Ljubljana, a 1999. godine je po pravosnažnoj presudi Radnog i socijalnog suda u Ljubljani prodat prostor te banke u glavnom gradu Slovenije radi namirenja potraživanja radnika poslovne jedinice po osnovu ličnih dohodaka.

Invest banka i njeni bivši radnici u Sloveniji još vode spor pred sudom u Kopru oko namirenja potraživanja radnika.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Hrvatska sud tužba banke jugoslavija bivša jugoslavija raspad sfrj SFRJ Jugobanka invest banka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana