Tekst objavljen: 08.02.2013 9:55        


Ledeno ostrvo na obodu Arktika, koje je 10 kvartala zaredom pretrpelo smanivanje BDP-a, iznenada se našlo na stabilnoj putanji nakon sedam kvartala rasta u proseku 2,5 odsto godišnje, čime se može pohvaliti malo koja evropska država. Stopa nezaposlenosti je opala na nešto ispod pet odsto i poverenje se vraća.

Island pobedio krizu pustivši banke da propadnu

BBC piše da je oporavak od ekonomske krize dokazuje kakav je karakter Islanđana.

Sud oslobodio Island krivice

Sud Evropskog udruženja slobodne trgovine oslobodio je Island krivice zbog odbijanja da štedišama isplati novac koji su izgubile kada je bankarski sistem u toj zemlji 2008. godine doživeo kolaps i presudio da zakoni o osiguranju depozita ne pokrivaju "sistematski bankarski krah razmera kakve su bile na Islandu". Oko 340.000 britanskih i holandskih štediša izgubilo je novac s onlajn računa banke Icesave, podružnice islandske banke Landsbanki kada je ta banka, kao i druge banke te zemlje, propala 2008. godine. Te štediše su dobile nadoknadu u ukupnom iznosu od pet milijardi dolara od vlada Velike Britanije i Holandije, koje od tada pokušavaju da povrate svoj novac.
- U suštini smo i dalje nacija poljoprivrednika i ribara - kaže predsednik Islanda Olafur Grimson, koji je na funkciji od 1996. i koji je dva puta odbijao da potpiše zakon kojim bi Britaniji bilo isplaćeno skoro tri milijarde evra duga kada je propao bankarski sektor Islanda, primoravši britanski vladu da obešteti svoje štediše koji su imali račune u banci Ajssejv.

- Ekonomija nije eho banaka. To je zajednica naroda. Ako se on ne osjeća snažno, potpuno je nebitno koju poresku meru usvojite - kaže Grimson.

Međutim, nije sve prošlo tako bezbolno – naprotiv. Makroekonomska statistika krije kako stvarno žive obični Islanđani. Veći porezi, kresanje troškova i talas oduzimanja imovine mnoge je doveo do očaja.

Hiljade ljudi koji su uknjižili hipoteku u stranim valutama kada je islandska kruna bila jaka odjednom su otkrili da njihova imovina vredi puno manje, a da se suma koju vraćaju uvećala.

- Otplaćivao sam 150 meseci i dugujem puno više nego što sam pozajmio. Pozajmio sam 35 hiljada evra a sada dugujem 57 hiljada. A već sam otplatio skoro 30 hiljada evra za ovih 12 i po godina - kaže IT specijalista i lovac na irvase Teodor Magnuson.Krah najvećih islandskih banaka 2008. povukao je za sobom javne finansije i izazvao najgoru ekonomsku krizu od II svetskog rata. Vrednost krune je opala za 50 odsto, nezaposlenost, do tada nepoznata pojava, porasla je na 10 odsto a novac se odlivao iz zemlje alarmantnim tempom.

Međutim, Islanđani su odlučili da se protiv krize bore na sopstveni, jedinstven, i donekle neobičan način. Uvedena je kontrola kapitala – zabranjena na jedinstvenom tržištu Evropske unije – kao bi se zaustavio odliv gotovine.

Uvedeno je skoro 100 novih poreza i skresana potrošnja, a vlada je pustila privatne banke, koje su izazvale krizu, da se ugase. Investitori su izgubili sve, što je značilo i da poreski obveznici nisu opterećeni bankarskim dugom.

Odmah je usledio odgovor. Island je postao otpadnik međunarodne finansijske zajednice i njegov kreditni rejting je snižen na bezvredan.

Međutim, usred mračne i hladne zime 2010, desilo se nešto. Islandski izvoznici, koji su se mučili da angažuju kvalifikovani kadar je su ih banke koje daju bonuse deceniju otimale, dobili su inženjere, naučnike, IT stručnjake i intelektualce koji su im bili potrebni.

Predsednik Islanda poručuje da Britanija može učiti iz iskustva Islanda tako što će prekinuti zavisnost od bankarstva i finansija, koji odvlače talente od produktivnijih delova ekonomije.

U analizi britanskog javnog servisa se navodi da je Island na više načina žrtva svog uspeha. Njegov životni standard je i dalje veoma visok i, kako bi ga sačuvao u svetu postekonomske krize, mnogi rade dva ili tri posla. Radna nedelja od 60-70 sati nije neobična pojava.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
propale banke banke bankrot svetska ekonomska kriza ekonomija dužnička kriza ekonomska kriza Island

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana