Tekst objavljen: 14.05.2013 12:40        


Ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić najavio mogućnost izgradnje solarnog parka na mestu deponije u Prelićima kod Čačka.

Italijani grade solarni park u Čačku

Naime jedna italijanska kompanija ponudila je da se na sadašnjoj deponiji izgradi solarni park. Kako je naveo ministar Ilić razgovori sa ministarkom energetike Zoranom Mihajlović su završeni i očekuje se još samo saglasnost i dobijanje urbanističkih dozvola.

- Na 30 hektara bi se postavio park, koji je izdignut preko 1m iznad zemlje i on ne bi ugrožavao deponiju i proces truljenja. Tu će se prema stručnjacima proizvoditi 15 megavata struje i kompletno ta struja ide u izvoz, a koristiće se naši prenosni sistemi - rekao je ministar Ilić.

On je pojasnio da će grad Čačak dati samo postojeće zemljište i potrebne već sagrađene infrastrukturne objekte, a od toga procentualno učestvuje sa 20 odsto dobiti i to će ići svakog meseca u budžet grada.

Iznad deponije će se izgradila jedna trafo stanica koja bi prenela energiju na prenosne sisteme EPS-a, gde bi se složili paneli, koji skupljaju solarnu energiju, koja bi direktno išla u izvoz.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
solarna energija solarni paneli solarni park energetika investicija strane investicije strani investitori

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana