Tekst objavljen: 10.10.2012 13:57        


Italijanska katolička crkva ostaće bez istorijskog povlašćenog statusa i od 2013. će morati da plaća porez na imovinu, nakon što je vlada odobrila odluku iz februara.

Italijanska crkva od 2013. plaća porez na imovinu

Crkva trenutno plaća porez samo na nekoliko nekretnina u svom vlasništvu koje imaju komercijalnu svrhu, ali su plaćanja poreza oslobođene sve nekretnine u kojima postoji neka "nekomercijalna" delatnost, recimo kapela u hotelu ili deo u kom žive sveštenici i časne sestre.

Italijanska Vlada je neočekivano smanjila porez na prihode građana sa najmanjim zaradama i obećala da će ispuniti budžetske ciljeve koje je usaglasila sa EU. Građani koji zarađuju godišnje manje od 15.000 evra plaćaće porez od 22, umesto 23 odsto, a za one koji zarađuju od 15.001 evra do 28.000 evra važiće poreska stopa od 26, umjesto 27 odsto.
- Pravni okvir stupiće na snagu 1. januara 2013, na početku fiskalne godine, i biće u potpunosti usklađen sa evropskim zakonima - saopštila je italijanska vlada.

Vlada je u februaru izmenila i dopunila zakon o porezu na imovinu u cilju gašenja crkvenih privilegija zbog sve glasnijih poziva da Vatikan da svoj doprinos u vreme dužničke krize, kada su svi građani primorani na žrtve.

U ponedeljak je Državni savet, najviši parnični sud u Italiji, odbacio odluku o porezu, ali je vlada insistirala da svako mora da plaća porez na imovinu, pa i crkva.

Evropska unija je 2010. pokrenula istragu o tome da li poreske olakšice koje uživa italijanska crkva mogu da budu klasifikovane kao nelegalna državna pomoć.

Dodatni prihodi od crkvene imovine na koju se dosad nije plaćao porez, uključujući hotele, restorane i sportske centre, mogli bi samo u Rimu da donesu godišnje prihode od 25,5 miliona evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
crkva porez na imovinu Italija katolička crkva porez ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana