Tekst objavljen: 23.11.2012 16:59        


Zbog pojedinačnih krađa goriva GSP “Beograd”, prema gruboj računici, godišnje izgubi oko 500.000 evra. Kradljivci su najčešće vozači starijih autobusa, i to na prigradskim linijama.

Iz GSP godišnje ukradu 370.000 litara goriva

Malverzacije s gorivom rade se i u dosluhu sa kontrolorima zaduženim u preduzeću za točenje nafte u vozilo.

Uvođenjem GPS sistema za praćenje vozila iz Direkcije za javni prevoz, smanjena je potrošnja goriva u GSP za više od 200.000 litara za sedam meseci. U preduzeću smatraju da će krađu goriva bitno suzbiti novinama u točenju nafte u garažama i instaliranjem automatskih pumpi u sve garaže.
Nova uprava gradskog prevoznika sa v.d. direktorom Nebojšom Ćeranom na čelu navela je kao jedan od najvažnijih ciljeva smanjenje gubitaka koji su u 2011. iznosili 15 miliona evra.

Organizovane krađe goriva nema, tvrde u preduzeću, ali se tačno se zna u kojim se situacijama može zakinuti nafta.

Krađe goriva u GSP su tokom devedesetih godina bile znatno rasprostranjenije, pa su na stotine vozača izlivali naftu iz vozila u kante, saznaje Blic. Procenjuje se da danas to radi između 20 i 30 radnika. Da toga ima, potvrđuju i u sindikatu vozača.

- Lopovi među vozačima mogu da ukradu najviše 50 litara nafte dnevno jer će biti kažnjeni ako ostanu bez goriva na ulici pre nego što dođu do garaže. Velike organizovane krađe goriva se rade pomoću cisterna i papira. Recimo, 2001. godine imao sam dokaz da je cisterna proknjižena dva puta, ali niko nije odgovarao zbog toga - tvrdi Nebojša Mitrović, predsednik Sindikata vozača GSP Beograd.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
GSP Beograd javni prevoz gradski prevoz autobusi krađa gorivo

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana