Tekst objavljen: 25.03.2013 15:09        


Limasol, drugi po veličini kiparski grad, u kome živi oko 8.000 imućnih Rusa, mogao bi uskoro ostati bez dela svoje "ruske populacije" ocenjuje francuski list Figaro.

"Izbeglice": Bogati Rusi uskoro napuštaju Kipar?

Zbog najnovijih fiskalnih mera koje Brisel zahteva od Kipra, Limasol, inače i jedna od najvažnijih mediteranskih luka, mogao bi ostati i bez dobrog dela prihoda od ruskih turista, kojih godišnje ima oko 400.000.

Ruski predsednik Vladimir Putin zatražio je danas od vlade da prouči "uslove za restrukturiranje" pozajmice od 2,5 milijardi evra odobrene Kipru 2011. godine kao što je to zatražila Nikozija, javljaju ruske agencije.
Procenjuje se da kapital ruskih gradjana u kiparskim bankama dostiže oko 33 odsto ukupnih depozita na ostrvu.

Kako objašnjava Sergej Patrisof, koji upravlja fondovima ruskih građana na Kipru, Ruse nepravedno napadaju za pranje novca na Kipru.

- Tokom 1990-tih, Rusi su tražili mesto gde bi mogli da sklone na sigurno novac. Kipar ih je privukao zbog niskih kamatnih stopama, ali i zbog lepote zemlje i gostoljubivosti stanovnika. Ali to nije pranje novca. Ti su ljudi dugo radili da bi nešto uštedeli - objasnio je Patrisof.

Rusi u Limasolu imaju svoju školu, kulturni centar, restorane, i smatraju da Kipar ne treba da podleže "ucenama EU", a ako podlegne - napustiće ga, kažu, i preneti svoj novac u Luksemburg ili na Maltu, i tamo se preseliti, piše Figaro.

Pojedini analitičari smatraju da je samo pitanje vremena kada će bogati Rusi svoj kapital premestiti u neke druge zemlje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Kipar rusija rusi bogataši kriza u Evropi kriza evrozone

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana