Tekst objavljen: 09.05.2013 12:30        


Rok za početak radova na izgradnji električnog kabla između Crne Gore i Italije, 2014. godina, sada je izvesniji, pošto su ugovoreni krediti za investiranje. Kredite su ugovorili javno preduzeće Crnogorski elektroprenosni sistem, Nemačka banka za razvoj i Evropska banka za obnovu i razvoj.

Izgradnja električnog kabla Crna Gora - Italija

Ukupni iznos kredita je 85 miliona evra, a Vlada Crne Gore dala je garancije na 25 miliona evra. Garancije na ostali deo biće, kako je najavljeno, izdate kasnije.

Ceo energetski projekat, pored samog podmorskog električnog kabla, obuhvata i izgradnju velike trafostanice u Lastvi Grbaljskoj, rekonstrukciju trafostanice u Pljevljima i izgradnju dalekovod od Pljevalja do Tivta, dugog 150 kilometara.

Ta infrastruktura, prema najavama, treba da bude početak šireg energetskog povezivanja Balkanskog i Apeninskog poluostrva i stvaranja regionalnog tržišta električne struje u jugoistočnoj Evropi.

Pominje se iznos od oko milijardu evra, koliko je vredan ceo projekat uspostavljanja direktne energetske veze izmedju Balkana i Apenina.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
veza elektroprenosni sistem Crna Gora Italija krediti investicija energetika

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana