Tekst objavljen: 05.09.2013 16:00        


Institut za tržisna istraživanja (IZIT) ocenio je da će godišnja inflacija u 2013. godini u Srbiji "probiti" gornju projektovanu granicu od 5,5 odsto i da će biti izmedju šest i 6,5 odsto.

IZIT: Inflacija probija planiranu gornju granicu

- Treba očekivati inflacione tenzije od avgusta, zbog povećanja cene električne energije, zatim to se prenosi na septembar, što će dodatno podržati povećanje cene gasa i goriva, do čega će doći pod uticajem svetskih kretanja - rekao je saradnik IZIT-a Saša Đogović.

On je rekao da će na rast inflacije uticati i sezonski faktori, kao sto je polazak djaka u školu i priprema zimnice, koje utiče na povećanje cena poljopriverednih proizvoda.

Đogović je ocenio da je kupovna moć prosečnog domaćinstva u Srbiji nastavila da pada i naveo da je za pokriće standardne potrošačke korpe u junu ove godine bilo potrebno 1,47 prosečne neto zarade, a u istom mesecu prošle godine 1,38 prosečnih zarada.

On je opadanje kupovne moći ilustrovao podatkom da se u junu prošle godine za jednu prosečnu neto platu u Srbiji moglo kupiti 315 litara ulja, a u junu ove godine 304 litra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana