Tekst objavljen: 08.04.2013 16:30        


Kiparski ministar finansija Haris Jorgijades kaže da bi odluka o napuštanju evrozone vratila Kipar nekoliko vekova unazad. - Pitanje o napuštanju jedinstvene evropske valute nije za raspravu - rekao je Jorgijades.

Izlazak iz evrozone Kipar vraća vekovima unazad

- Vreme je da ispravimo greške iz prošlosti. Vreme je da platimo račune. Jedino možemo trošiti ona sredstva sa kojima raspolažemo. Nema druge opcije - poručio je Jorgijades.

Ministri će dobiti instrukcije da ispočetka izrade budžet za narednu godinu. Svaka stavka, svaki ministarski program moraće da bude obrazložen i opravdan, rekao je Jorgijades.

U svom ranijem obraćanju komitetu, guverner centralne kiparske banke, Panikos Demetrijades, okrivio je kiparske političke lidere za stroge uslove međunarodnog paketa pomoći.

Prema sporazumu postignutom sa Evropskom unijom, Evropskom centralnom bankom i Međunarodnim monetarnim fondom, Kipar će značajno smanjiti obim svog ogromnog bankarskog sektora, podići poreze, smanjiti broj zaposlenih u javnom sektoru i privatizovati neke od državnih kompanija.

Uslovi konačnog paketa pomoći su, prema rečima Demetrijadesa, rezultat političke odluke, a centralna banka ima "institucionalnu odgovornost da se suoči sa bolnom situacijom".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Kipar evrozona kriza evrozone kriza u Evropi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana