Tekst objavljen: 27.11.2012 15:58        


Od 1. januara izveštaji Kreditnog biroa biti skuplji za 20 odsto, jer će na tu uslugu početi da se naplaćuje porez na dodatu vrednost (PDV).

Izveštaj Kreditnog biroa poskupljuje zbog PDV-a

Kako je generalni sekretar Udruženja banaka Veroljub Dugalić izjavio, Udruženje banaka iznenađeno je odlukom da se izmenama Zakona o PDV-u u oporezivanje uključi i izdavanje tog izveštaja, jer o tome nisu obavešteni i nije traženo mišljenje Udruženja, kao i da je nedopustiv način na koji je ta odluka doneta.

Dugalić je rekao da očekuje da će se Udruženje banaka dogovoriti s Poreskom upravom o uključivanju njihovih podataka u izveštaje Kreditnog biroa. - Ako se se dogovorimo sa Poreskom upravom to bi bili podaci opšteg karaktera, na primer da li je porez plaćen i da li je bilo kašnjenja, ali neće se navoditi iznosi - rekao je Dugalić.
- Ta odluka neće pogoditi Udruženje banaka, već građane Srbije koji su obavezni uzimaju izveštaje Kreditnog biroa za svaki kreditni zahtev ili za bilo koju finansijsku uslugu - rekao je Dugalić.

On je rekao da je trenutna cena izveštaja od 65 dinara do 205 dinara i da je taj izveštaj obavezan za svaki kreditni zahtev ili za bilo koju finansijsku uslugu, dok u drugim zemljama Evrope to nije propisana obaveza.

Kako je rekao, u Udruženju banaka Srbije su sve banke u sistemu, sve finansijske obaveze su obuhvaćene, obezbeđena je najveća tačnost, sigurnost i dnevna ažurnost podataka i po tome je ovaj izveštaj superioran u odnosu na one u inostranstvu.

Dugalić je kazao da je Udruženje banaka pre osam godina počelo da izdaje izveštaje Kreditnog biroa i da do sada nisu bili u sistemu poreza na dodatu vrednost i dodao da to udruženje do sada nijednom nije povećalo cenu te usluge.

- Nije u redu da se uvodi porez na ovakvu uslugu. Sve ostale finansijske usluge nisu u sistemu PDV-a osim izveštaja Kreditnog biroa - rekao je Dugalić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
izveštaj kreditnog biroa kreditni biro poskupljenje PDV banke troškovi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana