Tekst objavljen: 08.02.2013 11:20        


Nova vlada u Japanu uopšte ne krije svoju nameru da uposli štamparske mašine svoje nacionalne banke. U tome vidi jedini izlaz iz deflacije koja joj preti i način kako da pomogne svojim brojnim izvoznicima, jer jeftiniji jen znači i jeftiniji proizvodi Sonija ili Tojote.

Japan i SAD se bore protiv krize štampanjem novca

To se u ovom trenutku čini važnijim nego briga o uštedama koje će tako postati manje vredne, piše Dojče Vele o nameri Japana i SAD-a da namerno oslabe svoje valute i tako se izvuku iz ekonomske krize.

Ipak, prerano je reći ko je u pravu: zemlje koje štampaju novac ili Evropska centralna banka koja insistira na stabilnosti evra. Konačno, i nova poplava svog novca koju priprema Japan lako bi mogao da se pretvori u katastrofu. Japanski državni dug se već može meriti s onim u Grčkoj - premašio je i 230 % BDP-a i ako Tokio i dalje bude pokušao novim dugovima da pomogne ekonomiji pre ili kasnije će investitori izgubiti poverenje u državne obveznice Japana.
Naime, čvrsta valuta je loša za izvoz pa da bi savladale ekonomsku krizu, sve više zemalja jednostavno štampa novac - tako da je već reč o pravom ratu na menjačnicama.

Američki Fed štampa dolare i čak je izmislio novi, elegantni pojam umesto omražene reči inflacija - 'kvantitativno labavljenje'. Još od početka krize Fed nudi novac praktično bez ikakve kamate, a ujedno i masovno kupuje državne obveznice, podseća DW.

Usprkos svim nevoljama u Evropskoj uniji, vrednost evra uporno raste. Zapravo, baš kao američki Fed i Evropska centralna banka drži ključnu kamatnu stopu na istorijsko niskom nivou. Povrh toga, masovno kupuje obveznice država koje su u nevoljama i zasipa tržište svežim novcem.

Zemlje na jugu Evropske unije zapravo ne bi imale ništa protiv da evro izgubi na svojoj vrednosti kako bi roba iz Grčke, Italije ili Španije postala jeftinija na svetskom tržištu, navodi se u analizi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
japan SAD sjedinjene američke države Amerika štampanje novca ekonomska kriza dužnička kriza svetska ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana