Tekst objavljen: 25.03.2013 11:50        


Hrvatski predsednik Ivo Josipović kaže da je "dužnička kriza stisla mnoge građane Hrvatske i da je ona posledica ukupnog lošeg privrednog stanja, malih primanja i nezaposlenosti, bolesti i invaliditeta i minornih penzija".

Josipović: Ne možemo biti nemi na rast siromaštva

On navodi da "ne možemo nemo gledati kako sve veći broj građana i njihovih familija tone u neizlečivo siromaštvo, gledati kako gube svu svoju imovinu i kako oni i njihove familije ne mogu ostvariti ni najosnovnije potrebe".

Zato Josipović predlaže se da u što kraćem roku uvedu institut ličnog bankrota ili stečaja građana, a da se za dugove državi ili preduzećima u državnom vlasništvu neće pokretati parnice i izvršni postupci dok dug ne dostigne određeni minimalni nivo od nekih 5.000 kuna (660 evra).

Inače, krajem januara u blokadi je bilo 249.029 građana, ili njih 3.588 više nego u decembru, a njihova ukupna dugovanja dostigla su 17,97 milijardi kuna (2,37 milijardi evra).

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, krajem februara je bilo 375.400 nezaposlenih, što je za 3.397 lica više nego u januaru, a za 9,5 odsto ili 32.449 lica više nego pre godinu dana.

Prema procenama oko 300.000 građana Hrvatske svaki mesec plaća kredit za stan ili kuću, a oko 10 odsto jedva uspeva svaki mesec spojiti kraj s krajem.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pad standarda siromaštvo osiromašenje ivo josipović Hrvatska

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana