Tekst objavljen: 29.10.2012 18:05        


Gotovo 70 odsto hrvatskih domaćinstava ne uspeva sa prihodima koje ima, da pokrije sve mesečne troškove.

Jutarnji: Hrvati jedva spajaju kraj s krajem

Polovina Hrvata kaže da jedva sastavlja kraj s krajem, još 11 odsto za tekuće troškove mora da koristi štednju, a osam odsto mora dodatno da se zaduži.

Loša vest je da svako drugo domaćinstvo danas ima još lošiju situaciju sa finansijama nego pre godinu dana, a iste trendove pesimistično predviđaju i u narednih godinu dana. Čak 42 odsto tvrdi da će im finansijsko stanje biti još lošije nego što je sada.

Ove podatke pokazuje istraživanje Centra za istraživanje tržišta GfK o potrošačkoj klimi u Hrvatskoj koje je sprovedeno u septembru anketom 1.000 osoba u domaćinstava.

Druga istraživanja agencija, Nielsena i GfK, potvrđuju da su Hrvati krajnje pesimistični oko ekonomskog stanja u državi i sopstvenih finansija.

Sudeći prema tim istraživanjima Hrvati će i u narednim mesecima potpuno skresati ličnu potrošnju i štedeće gde god je to moguće.

Lošije finansijsko stanje predviđa 50 odsto domaćinstava u severnoj Hrvatskoj i Slavoniji i oni sa prihodima domaćinstava do 3.500 kuna - pojašnjavaju u GfK.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Hrvatska ekonomska kriza siromaštvo osiromašenje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana