Tekst objavljen: 01.11.2012 10:24        


Belci u Južnoj Africi zarađuju šest puta više od crnaca, pokazuju rezultati popisa sprovedenog u toj zemlji. Nakon dve decenije okončanja aparthejda još mnogo toga je ostalo da se uradi u cilju smanjenja jaza između bogatih i siromašnih, pokazuju rezultati.

Južna Afrika: Belci zarađuju mnogo više od crnaca

Predsednik Južne Afrike Džejkob Zuma izjavio je da, uprkos napretku ostvarenom od 1994. godine, crnci, koji čine većinu stanovništva, i dalje su najsiromašniji i suočavaju se s problemima nezaposlenosti i nejednakosti.

Broj stanovnika Južne Afrike se za 10 godina povećao za sedam miliona, na 51,8 miliona ljudi. Prema rezultatima popisa, u Južnoj Africi živi više od 41 milion crnaca, 4,62 miliona obojenih, 4,59 miliona belaca i 1,3 miliona Indijaca i Azijata.
Popis stanovništva za 2011. godinu, pokazuje, s druge strane, da pristup čistoj vodi, struji i komunalnim službama ima duplo veći broj građana nego pre skoro 20 godina.

Više domaćinstava ima televizor nego frižider i više je onih koji imaju mobilni telefon nego peć na struju ili gas.

Prosečna visina primanja se udvostručila u protekloj deceniji. U oktobru je prosečan godišnji prihod domaćinstva iznosio 12.900 dolara, a 2001. 6.000 dolara.

Rezultati popisa pokazuju da je prosečan godišnji prihod domačinstva crnačkog dela stanovništva u 2011. bio 7.500 dolara, a belaca 45.600 dolara.

Oko 8,2 miliona domaćinstava ima toalete povezane sa kanalizacionim sistemom, ali i dalje više od 700.000 kuća uopšte nema toalet, a skoro 1,3 miliona domaćinstava, uglavnom crnaca, nema pristup vodovodu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
posao crnci belci južna afrika

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana