Tekst objavljen: 08.11.2012 11:16        


Izgradnja gasovoda Južni tok počeće 7. decembra na ruskoj obali Crnog mora, kod grada Anape, najavili su predstavnici Gasproma. Šef odeljenja za upravljanje projektima Gasproma Leonid Čugunov kazao je da će radovi početi kod kompresorske stanice Ruskaja na sto metara od obale Crnog mora.

Južni tok kreće iz Rusije 7. decembra

Čugunov je u razgovoru sa novinarima iz zamalja kroz koje će prolaziti Južni tok potvrdio da će izgradnja deonice gasovoda kroz Srbiju poceti u decembru, ali je naveo da još nije preciziran datum.

Vrednost čitavog gasovoda Južni tok je, kako je rečeno, 16 milijardi evra, od čega je šest milijardi za kopneni deo, a 10 milijardi za podvodni u Crnom moru. Izgradnja deonica u Srbiji koštaće 1,7 milijardi evra.
Radovi u Srbiji će, kako je objasnio, početi postavljanjem kamena temeljca za kompresorsku stanicu u blizini granice sa Mađarskom.

- Deonicu Južnog toka u Srbiji finansiraće zajedničko preduzeće Srbijasa i Gasproma tako što će 30 odsto biti čista sredstva, a 70 odsto krediti - rekao je Čugunov.

On je dodao da sada ne može govoriti o drugim detaljima te investicije "jer na njoj još rade finansijski konsultanti".

Trasa gasovoda Južni biće od Crnog mora do grada Varna u Bugarskoj, a u Srbiju će ulaziti kod Zaječara i nastvljati kroz Mađarsku i Sloveniju i završavati u Italiji 11 kilometara od granice sa Slovenijom. Gasovod će imati dva kraka, oba iz Srbije - jedan za Hrvatsku a drugi za Republiku Srpsku.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Sajks 08.11.2012 16:20

    Konačno perspektivan projekat koji će Srbiji doneti dugoročne prihode i najbitnije gas iz druge ruke, Transportni sistem bi imao naknade za Bugarsku i Tursku minimalno a ne kao do sada kroi celu Ukrajinu i rumuniju i na slepo crevo tj nas. Ovako do Austrije i južne Nemačke to bi se već kompenzovalo.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
južni tok gas gasovod energetika investicije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana