Tekst objavljen: 28.11.2012 15:57        


Jednom siromašan, uvek siromašan - od toga u Nemačkoj polazi većina mladih ljudi iz socijalno nižih slojeva, pokazuje anketa Alenzbah instituta.

"Kad porastem biću 'Harc IV', kao i tata"

Više od polovine ispitanika veruje da u Nemačkoj nije moguć uspon u više slojeve društva i da deca postanu poslovno uspešnija od svojih roditelja.

- Kada porastem, biću "Harc IV" (primalac socijalne pomoći), kao i tata - je odgovor koji daju osmogodišnjaci na pitanje šta će biti kada porastu.

Oko 55 procenata Nemaca, mlađih od 30 godina, koji potiču iz socijalno nižih slojeva, ne veruju u socijalni uspeh i smatraju da individualni napori ne igraju nikakvu ulogu, već poreklo, a više od trećine građana Nemačke deli to mišljenje.

Anketa, sprovedena u Nemačkoj i Švedskoj, pokazuje da je, međutim, kod Skandinavaca situacija potpuno drugačija - tamo je čak 86 odsto mladih ispod 30 godina ubeđeno da se napori isplate i da postoje šanse na uspeh.

Ova studija je pokazala da su istočni Nemaci pesimističniji od svoje braće sa zapada 82-milionske države, kada je reč o socijalnom usponu, ali i da roditelji turskog porekla, koji imaju decu mlađu od 12 godina, češće izražavaju želju za uspehom svog podmlatka, nego ostali.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
socijalna pomoć Nemačka siromaštvo ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana