Tekst objavljen: 22.05.2013 11:30        


Glavni rezultat posete premijera Srbije Ivice Dačića kompanijama iz oblasti visokih tehnologija u SAD je u tome što one sada znaju da je Srbija ozbiljna u nameri da privuče njihove investicije, jer ne šalje svaka država svog šefa Vlade u njihova sedišta, kaže ambasador SAD u Beogradu Majkl Kirbi.

Kad se olakša otpuštanje radnika stižu investicije

Na pitanje šta je potrebno da američke IT kompanije na kraju stvarno i dođu u Srbiju, on odgovara da je jedan od ozbiljnijih problema Zakon o radu "zato što je ovde skoro nemoguće bilo koga otpustiti".

- To je vrlo skupo, a mnoge kompanije žele fleksibilnost radne snage. Fleksibilnost znači da ako neko prestane da radi i da dolazi svakog dana na posao, vi možete da ga se otarasite. Ovde Zakon o radu nije vrlo fleksibilan - kaže Kirbi.

On dodaje da je investitori gledati niz faktora. "Obrazovanje. Onda, ako ste u IT-u, apsolutno vam je potreban brz internet. I ljudi koji govore engleski. Obrazovanje je ovde prilično dobro. Širokopojasni pristup internetu je u nekim delovima u redu. Oni će gledati i poresku politiku. Takođe, koliki je politički rizik?"

- IT industrija u SAD stalno gleda gde može da raste. Ako raste pet odsto, ona umire, jer je to suviše malo, mada bi mnoge zemlje volele da imaju toliki rast. U SAD postoji manjak radne snage koja bi mogla da se bavi IT poslovima. Veći broj ovih kompanija ima značajne IT operacije u Poljskoj, Češkoj, neke u Mađarskoj, dosta njih u Bugarskoj i u Rumuniji.

- Iz kog god razloga, IT firme su stale sa širenjem pre nego što su stigle do Srbije. Moj utisak je da će određeni broj njih ozbiljno razmotriti mogućnost ulaska u Srbiju - kaže Kirbi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
otpuštanja otkazi strane investicije strani investitori IT kompanije it industrija Amerika sjedinjene američke države Ambasador SAD SAD Majkl Kirbi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana