Tekst objavljen: 04.12.2012 9:12        


Grejanje po utrošku koje se sve češće spominje kao neminovnost, može da bude mač sa dve oštrice. Dok pojedini stručnjaci ističu da bi u stanovima moglo da bude toplo uz račune manje i do 20 odsto, s druge strane stižu i upozorenja da će takav sistem naplate mnogima "ohladiti" i domaćinstvo, ali i novčanike.

Kako ćemo se grejati ove zime?

Ugradnja opreme za merenje toplotne energije košta oko 50 evra po radijatoru. Za stan od 60 kvadrata to bi bila investicija od oko 250-300 evra. U srpskim toplanama ističu da bi ovakvo ulaganje porodica mogla da povrati za tri do četiri godine.

RASIPANJE

Rasipanje toplotne energije u Sloveniji i Makedoniji smanjeno je za 20 odsto, samo uvođenjem naplate grejanja po potrošnji. Toliko su im, tvrde, i manji računi za zagrevanje domaćinstva. Samo ”Beogradske elektrane” tokom sezone potroše gotovo 150 miliona evra za energente. Smanjenjem potrošnje od 20 odsto, Beograd bi mogao da uštedi 30 miliona evra.
Svaki grad u Srbiji ima različite cene grejanja, iako toplane energente plaćaju isto. Daljinsko grejanje je uoči ove sezone poskupelo od 10 do najčešće 20 odsto, mada su u pojedinim gradovima cene isporuke toplotne energije porasle i za 30 odsto.

Ministar energetike Zorana Mihajlović istakla je da toplane moraju da počnu merenje po utrošku toplotne energije. Kako je najavila, država će obezbediti kalorimetre po zgradama, a za ostalo će morati da se pobrinu lokalne samouprave.

Prema analizama koje su radili stručnjaci srpskih toplana, računi za grejanje bi u 80 odsto stanova bili bar za 20 odsto manji.

Ima, međutim, i energetskih stručnjaka koji smatraju da bi uvođenje naplate po potrošnji sigurno mnogima povećalo izdatke. Prelazak na naplatu po utrošku, tvrde pojedini stručnjaci, značio bi plaćanje gubljenja energije. Ne samo u stanu, zbog loše izolacije, već i u kotlu, a posebno u mreži.

Prema nekim podacima u distributivnoj mreži toplotne energije u Srbiji, gubici su čak pet puta veći nego u Evropi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zima cena grejanja grejanje skupo grejanje potrošači

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana