Tekst objavljen: 11.12.2012 9:08        


Novi zakon o štrajku, koji bi trebalo da bude gotov do aprila, više prostora daje mirnom rešavanju spora između poslodavca i zaposlenih, ali i određuje delatnosti u kojima mora biti poštovan minimum procesa rada tokom štrajka, kao što su prosveta i zdravstvo.

Kako ćemo štrajkovati ako usvoje novi zakon o radu

Zoran Martinović, državni sekretar u Ministarstvu rada, kaže da će do kraja ove i početkom sledeće godine pojačati sastanci radne grupe koja priprema nacrt zakona, a čine je predstavnici ministarstva, reprezentativnih sindikata i udruženja poslodavaca.

Branislav Čanak navodi da minimalni proces rada ne važi po istim pravilima, čak ni u istoj delatnosti, jer učitelji u osnovnim školama treba da drže čas pola sata tokom štrajka, a gimnazije mogu da zaključaju vrata.
- Radna grupa će pokušati da usaglasi još nekoliko odredbi o kojima nije postignut konsenzus jer, na primer, poslodavci traže uvođenje lokauta, odnosno privremeno isključenje sa rada zaposlenih koji ne štrajkuju, a nije postignuta saglasnost ni o delatnostima u kojima je potrebno uvesti minimum procesa rada - kaže Martinović.

Međutim, u sindikatima kažu da takva radna grupa nije ni osnovana, te da su razlike u stavovima između zakonopisca i poslodavaca s jedne i sindikalaca s druge strane ogromne. Prema rečima Branislava Čanka, predsednika Ujedinjenih granskih sindikata “Nezavisnost”, ne razumeju se ni oko osnovnih pojmova, poput lokauta.

- Na privremeno isključenje zaposlenih koji ne štrajkuju uopšte ne smeju ni da pomisle i to uopšte nije lokaut. Recimo, kad sindikati odugovlače da potpišu kolektivni ugovor, poslodavac može da im kaže da će vrata fabrike biti zaključana dok se ne odluče da potpišu - kaže Čanak.

I Čanak i Duško Vuković, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata, kažu da će problem biti da se odredi šta je minimalni proces rada.

- Štrajku radnici pribegavaju kako bi zadali udarac poslodavcu u slučaju da im krši prava. Namera ministarstva je da uvede veliki broj ograničenja u obrazovanju, zdravstvu, energetici tako da se zapravo poništi pravo na štrajk - tvrdi Vuković.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zaposleni prava radnika prava zaposlenih radnici protesti štrajk

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana