Tekst objavljen: 08.10.2012 16:33        


Lica siromašnih Venecuelanaca su ozarena posle izborne pobede dosadašnjeg predsednika Uga Čaveza, kao što su zadovoljni i njegovi prijatelji u Latinskoj Americi i dalje u Rusiji i Narodnoj Republici Kini.

Kako je Čavez pomoću nafte preporodio Venecuelu

Čavez je izborio novi šestogodišnji mandat osvojivši više od 54 odsto glasova u nadmetanju sa opozicionim rivalom guvernerom Enrike Kaprilesom koji je nastojao da okonča predsednikovu 14 godišnju vladavinu i sprovođenjnje bolivarijanske socijalističke revolucije.

Rezerve nafte Venecuele su na nivou od 296,5 milijardi barela. Time je Venecuela pretekla Saudijsku Arabiju i postala država sa najvećim dokazanim rezervama nafte koje čine 18 odsto poznatih raspoloživih količina tog energenta u svetu. Prema trenutnom nivou proizvodnje, rezerve nafte u Venecueli bi mogle da traju 100 godina.
Dajana Rejbi, viši istraživač na Latinoameričkim studijama Univerziteta u Liverpulu, navela je da su tokom Čavezovog predsednikovanja prihodi od nafte, od kojih je u ranijem periodu 80 odsto završavalo u inostranstvu, korišćeni za ulaganje u infrastrukturu i socijalne programe u Venecueli.

Organizacija zemalja izvoznika nafte (OPEC) procenila je da je Venecuela u 2011. ostvarila prihod u vrednosti 60 milijardi dolara, za razliku od 1999. kada je taj priliv bio drastično manji - 14,4 milijardi dolara. Naftna industrija donosi oko 95 odsto deviznih rezervi Venecueli.

U Venecueli je posle 1999. godine, kada je Čaves počeo prvi mandat, nezaposlenost pala sa 14,5 odsto ukupne radne snage na 7,6 procenata lani. Stanovništvo je uvećano sa 23,8 na 29,2 miliona u 2011, dok je bruto domaći proizvod (BDP) po stanovniku porastao sa 4.105 dolara na 10.801 dolar.

Siromaštvo je prepolovljeno, dok je ekstremno siromaštvo u kome je 1999. živelo 23,4 odsto stanovništva smanjeno, prema zvaničnim podacima vlade, na 8,5 odsto u toku minule godine.

Ovim su obuhvaćene samo plate, ali ne i davanja za zdravstvenu zaštitu miliona Venecuelanaca ili udvostručavanje upisa na fakultete, uz besplatnu školarinu za mnoge studente.

U tekućem programu ublažavanja problema stanovanja izgrađeno je 147.000 stambenih jedinica tokom 2011, daljih 100.000 je završeno tokom ove godine, dok je u planu izgradnja još 200.000 socijalnih stanova i kuća.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
južna amerika venecuela hugo čavez

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana