Tekst objavljen: 24.10.2012 11:20        


Uprkos veoma dobrom razvoju privrede, život za obične građane u Estoniji nije lak. Zbog malih plata i penzija, a sve većih troškova života, ova Baltička zemlja doživljava nezapamćeni egzodus.

Kako je estonski tigar "pojeo" svoje građane

Estonija je jedna od zemalja koje aktuelna ekonomska kriza unutar Evropske unije nije mnogo pogodila, ali je privredni rast od osam odsto postignut zahvaljujući padu plata i penzija.

Situacija nije bolja ni za zaposlene u javnim službama. Nastavnici u proseku zarađuju oko 500 evra mesečno, a to je premalo za život u Talinu gde su stanarine, ali i cene hrane, dostigle nivo zapadnoevropskih zemalja.
Osim toga, od ekonomskog poleta profitiraju uglavnom bolje obrazovani u većim gradovima. Van većih urbanih centara, stanovništvo jedva sastavlja kraj s krajem. Zato se mnogi odlučuju na odlazak iz zemlje i to pre svega u obližnju Finsku, pa samo u Helsinkiju živi i radi preko 40.000 Estonaca.

Problem s iseljavanjem je vidljiv i iz statističkih podataka, a to je uznemirilo i vlast u zemlji. Po prvi put od osamostaljenja, broj stanovnika Estonije pao je ispod granice od 1,3 miliona. U poslednje dve decenije, Estonija je izgubila 18 odsto stanovništva.

Problem nije samo u iseljavanju nego, kako kaže estonski ministar finansija Jirgen Ligi, i u padu nataliteta. Međutim, ministar isto tako zna da je iseljavanje delom i posledica ekonomskih reformi koje su baltičku zemlje doduše učinile "uzornim učenikom" unutar EU, ali su dovele i do pada standarda.

Jer pozitivni ekonomski pokazatelji i niska nezaposlenost ne mogu sakriti činjenicu da je kupovna moć građana sve niža. Već i oni sa prosečnom platom od oko 800 evra jedva sastavljaju kraj s krajem. Situacija s penzionerima, zbog prosečne penzije od 320 evra, još je gora.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
estonija kriza kriza u Evropi ekonomska kriza kriza evrozone pad standarda

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana