Tekst objavljen: 24.10.2012 11:58        


Kompanija Karneks i belgijski trgovinski lanac Delez trenutno ne mogu da pronađu zajednički jezik, pa čuveni srpski proizvođač mesa, gotovih jela i suhomesnatih proizvoda ne isporučuje robu ovoj trgovini zbog previsokih marži od čak 30 do 45 odsto u odnosu na nabavnu cenu.

Karneks i Delez u tihom ratu zbog marži

U kompaniji Karneks kažu da "na Karneksove proizvode u belgijskoj trgovini uračunavaju paprene marže, što znači da najveća zarada ostaje kod trgovaca. U poslovanju s kompanijama DIS, Metro, Merkator, Idea nemamo ovakve probleme".

Polemike o maržama

Trgovačke marže oduvek su bile predmet polemike, a u poslednje vreme sve su glasnije spekulacije da se pojedine trgovine ne zadovoljavaju maržom od desetak odsto, pa neki i ne prodaju robu ukoliko im zarada nije bar 50 odsto. Ne zna se koliko tačno na prodaji određenog proizvoda zarađuju trgovci, ali se iznos marže ipak može naslutiti kada se uporede razlike u ceni istog proizvoda između njegove redovne i akcijske cene, kao i upoređenjem cenovnika pojedinih trgovaca.
- Ne možemo da dozvolimo da jedino sa lancem Delez poslujemo u minusu i da oni pritom zaračunavaju najveće marže od svih drugih, u rasponu od 30 do 45 odsto u odnosu na nabavnu cenu - kaže generalni direktor Karneksa Jaroslav Stupavski.

Sa druge strane, u kompaniji Delez Srbija tvrde da su pre nekoliko meseci radili optimizaciju ponude mesnih prerađevina u svojim objektima, te su Karneksov asortiman sveli na artikle koje njihovi potrošači traže.

- U skladu sa asortimanom koji smo tražili, bolje uslove dobili smo od drugih ponuđača nego direktno od Karneksa - ističu u tom trgovinskom lancu u kom nisu želeli da govore o visini marži, već su rekli da su njihovi finansijski izveštaji javno dostupni.

- Ipak, važno je napomenuti da bruto marže ne dostižu 45 odsto, manje su i razlikuju se i među kategorijama, proizvodima i formatima. Delez je od dolaska na ovo tržište intenzivno ulagao u smanjenje cena, na šta su i potrošači odlično reagovali. U asortimanu mesnih prerađevina, pored Karneksovih proizvoda, postoje i proizvodi drugih proizvođača za koje smo uz jednake marže obezbedili pristupačne cene - dodaju u belgijskoj kompaniji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
delez maxi maksi karneks carnex Delhaize trgovci prodavnice marže

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana