Tekst objavljen: 13.12.2012 8:54        


Opel je objavio da će najkasnije 2016. godine zatvoriti svoju fabriku automobila u nemačkom gradu Bohumu, što znači i gubitak radnih mesta za više od tri hiljade ljudi.

Katanac: Opel zatvara fabriku u Nemačkoj

Angela Merkel je ovog puta signalizirala da se neće uključiti u spašavanje Opela, dok njen vicekancelar Fillip Rezler za zatvaranje fabrike optužuje američki Dženeral motors, inače vlasnika Opela.

Sindikat radnika Opela je u ponedeljak zapretio štrajkom u Bohumu, a sastanak uprave i radnika je prošao vrlo napeto, i povremeno su morali da intervenišu pripadnici službe bezbednosti, koji su jednog radnika srušili na pod kada je želio da razgovara s direktorom Opela Tomasom Zedranom. Sindikat upozorava da je uvod u zatvaranja još fabrika automobila u Njemačkoj.
Rezler je izjavio da je „ljut zbog grešaka koje je GM napravio“, a zbog kojih dolazi do zatvaranja fabrike u Bohumu, kao i zbog lošeg odnosa prema radnicima.

- Pokazalo se da je bila velika greška što je Opel u ograničenoj količini smeo da prodaje svoje automobile na rastućem tržištu Kine. Očekuje se da će GM pokazati odgovornost prema radnicima i pomoći u olakšavanju posledica zatvaranja fabrike - rekao je Rezler, i ujedno odbacio mogućnost da država interveniše.

- Zadatak politike je da stvori okvir za pozitivnu investicionu klimu, ali finansijske pomoći vlade neće biti, jer se pokazalo da to ne rešava dugoročne probleme - zaključio je nemački ministar ekonomije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
general motors GM ekonomska kriza automobili fabrika automobila Nemačka opel

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana