Tekst objavljen: 01.11.2012 16:41        


Prihodi kineskih poljoprivrednika značajno su porasli ove godine, čime je smanjen jaz u bogatstvu između njih i radnika u gradovima, što je ključno pitanje za vladu kojoj je društvena stabilnost prioritet, javili su kineski državni mediji.

Kina: Sve manja razlika između sela i grada

To je treća uzastopna godina da se jaz smanjuje, javila je državna novinska agencija Sinhua, pozivajući se na izveštaj Ministarstva poljoprivrede u Pekingu.

Prihodi po glavi stanovnika u ruralnim sredinama iznosili su 6.778 juana (1.075 dolara) u prvih devet meseci tekuće godine, što je za 12,3 odsto više u odnosu na isti period lani, navodi ministarstvo.

Taj rast je za 2,5 odsto veći u odnosu na rast prihoda gradskog stanovništva, a razlika između te dve grupe je smanjena sa 2,77:1 na 2,72:1.

Nejednakosti u primanjima veoma brinu vlasti, koje žele da spreče javno nezadovoljstvo i eventualne nemire u zemlji koja broji 1,3 milijarde stanovnika i brzo se razvija.

Izveštaj državnog Centra za istraživanje ruralne sredine je u avgustu pokazao da se nejednakost približila "opasnim" nivoima, budući da stotine miliona stanovnika napušta sela i odlazi da radi bolje plaćene poslove u gradovima, što dovodi do povećanja jaza.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kina selo kinezi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana