Tekst objavljen: 28.11.2012 12:41        


Američka bankarska kompanija Sitigrup u strateškoj studiji za 2013. objavila je da će Kina 2025. po nominalnom bruto društvenom proizvodu (BDP) preteći SAD, a da će se na trećem mestu, ispred Rusije, naći Indija.

Kineska ekonomija već 2025. jača od američke

Prema veličini nominalnog BDP-a prvo mesto je za 2012. godinu opet pripalo Sjedinjenim Državama, drugo Kini, koja se našla ispred Japana, Nemačke, Francuske i Velike Britanije, navodi se u studiji.

Osim Kine, sve navedene zemlje opstaju na toj listi već nekoliko decenija, ali prema procenama američkih ekonomista situacija će se narednih godina menjati.

Kako se navodi u studiji, Brazil, koji trenutno zauzima sedmu poziciju prema veličini nominalnog BDP-a, 2013. preteći će Francusku i Veliku Britaniju, a Indiji će to poći za rukom 2015.

Prema predviđanjima ekonomista američke banke, Indija će imati veći BDP od Nemačke 2020. godine, kada će Rusija već premašiti Francusku, Kanadu i Veliku Britaniju.

Ekonomije u usponu, Brazil i Indonezija, do 2025. biće na listi deset najvećih ekonomija sveta u pogledu BDP-a, kada će vodeću poziciju preuzeti Kina ispred SAD-a, dok će na trećem mestu biti Indija, a na četvrtom Rusija.

Japan će biti na petom mestu ispred Brazila, Nemačke, Indonezije, Francuske i Velike Britanije.

Udeo ekonomija u usponu porašće sa sadašnjih 39 posto na više od 50 posto 2020. godine, odnosno na 58 posto 2025. godine, navodi se u studiji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kina ekonomija svet najbogatije zemlje sveta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana