Tekst objavljen: 26.11.2012 12:18        


U Kini je organizovano polaganje državnih ispita, za koji se ove godine prijavilo više od 1,5 miliona mladih Kineza, što je 30 puta više nego pre deset godina.

Kinezi ne veruju privatnicima, žele državni posao

Konkursi za 20 hiljada mesta u državnoj službi organizovani su širom Kine u školskim učionicama i amfiteatrima na fakultetima, a osnovni motiv kandidata su stabilnost i status koje nude državni poslovi.

- Polažem ovaj ispit zato što su državni poslovi mnogo stabilniji od onih u privatnom sektoru. Kada dobjete takav posao, skoro da nema rizika da ćete ga izgubiti - rekao je Liju Ting koji je ispit polagao u jednoj školi u Pekingu.

Većina ovogodišnjih kandidata za državnu službu su diplomci kineskih univerziteta, pošto je u poslednje vreme njihov broj veoma porastao, a samo ove godine u Kini je diplomiralo sedam miliona mladića i devojaka.

- Državni posao ima više prednosti, a za zdravstveno osiguranje i penziju brige nema - rekla je jedna kandidatkinja koja trenutno radi u privatnom sektoru.

Stjuardesa Sindi Liju kaže da se za konkurs prijavila pošto je pročitala knjige bivšeg kineskog lidera Mao Ce Tunga i zato što želi da "služi narodu".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kina kinezi državni posao poslovi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana