Tekst objavljen: 15.04.2013 13:30        


Kipar će ublažiti zahteve za dobijanje državljanstva, uključujući i one koji su izgubili velike svote novca zbog sporazuma te zemlje s EU-om i MMF-om, u nastojanju da među strancima zadrži interes za ulaganje u tu ostrvsku državu, rekao je kiparski predsednik Nicos Anastasiades.

Kipar: Olakšice za dobijanje državljanstva

Ulagači koji nisu stanovnici Kipra a koji su tamo imali depozite pre 15. marta kada je donesen plan po kojem su klijenti kiparskih banaka izgubili deo svojih ulaganja, a koji su izgubili najmanje tri miliona eura, će moći da zatraže kiparsko državljanstvo.

Postojeći kiparski program "državljanstvo kroz ulaganja" biće izmenjen kako bi se iznos ulaganja potreban za uključenje u program smanjio s ranijih 10 miliona na tri miliona evra.

"Te će odluke biti sprovedene po brzom postupku", rekao je. Razmatraju se i druge odluke, rekao je, uključujući i ponude poreskih olakšica za postojeće i nove kompanije koje posluju na Kipru.

Finansijska pomoć Kipru, prvi put zatražena u junu 2012. godine, delom je odgađana zbog zabrinutosti koje su izražavale neke zemlje evro zone, pre svega Nemačka, da je kiparski finansijski sektor natransparentan, i tako pomaže pranje novca. Ali Kipar nije ni mesto pranja novca ni poresko utočište, rekao je Anastasiades.

Anastasiades, čija je vlada desnog centra na vlasti manje od dva meseca, rekao je da zemlje koje su optuživale Kipar za pranje novca kompanija iz zemalja poput Rusije, krajnje licemerne jer te iste zemlje sada takođe pokušavaju da privuku strane kompanije.

Ironija je i "apsurdni paradoks" da su vlade tih poslovnih subjekata tvrdile da su ta sredstva nezakonitim putevima položena i uložena u Kipar, dodaje on.

 "Čvrsto sam uveren u pravila slobodnog tržišta, ali dopustite mi da komentiram licemerje tih metoda", rekao je Anastasiades.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Kipar državljanstvo pranje novca finansijski sistem

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana