Tekst objavljen: 18.12.2012 10:51        


Ukoliko u narednih nekoliko dana Kipar ne uspe da osigura između 250-300 miliona evra, država bi mogla da bankrotira zbog nemogućnosti vraćanja zajmova - kaže sekretar u ministarstvu finanansija Kipra Kristos Patsalides.

Kipar pred bankrotom, ovog meseca nema plata

Ministarstvo finansija Kipra je upozorilo da bi vladini radnici mogli ovog meseca ostati bez plata jer je državna blagajna prazna.

Patsalides je rekao da vlada Kipra nema "plan B" u slučaju da ne uspe da postigne sporazum sa međunarodnim kreditorima.

Vlada Kipra je sprovela duboke rezove i dogovorene mere štednje kako bi ispunila zahteve međunarodnih kreditora i ostvarila uštedu od više milijardi evra. Kiparski parlament je odobrio kresanje plata u javnom sektoru u rasponu od 6,5 do 15,5 odsto i zamrzavanje nominalnih zarada do 2016.
Oslabljena kiparska vlada želi da posegne u penzione fondove i druga sredstva poluvladinih organizacija pošto u ovom trenutku nije u stanju da drugde osigura takav iznos na kratkoročnoj bazi.

Zaposleni u sektoru telekomunikacija protestovali su protiv takvog poteza, pošto strahuju da im novac neće biti vraćen.

Patsalides je rekao da je vladi potrebno ukupno 420 miliona evra, ali da je 170 miliona evra već obezbeđeno iz "spoljnih izvora".

Kipar je u junu zatražio paket pomoći, pošto su dve najveće domaće banke, u velikoj meri izložene dugovima grčkih banaka, zatražile pomoć jer nisu uspele da ispune nove propise za nivo kapitala banaka u Evropskoj uniji (EU).



 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Kipar ekonomska kriza dužnička kriza banke kriza evrozone kriza u Evropi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana