Tekst objavljen: 07.12.2012 13:10        


Češki predsednik Vaclav Klaus odbio je da potpiše dodatak Lisabonskom sporazumu Evropske unije o Evropskom stabilizacionom mehanizmu. Prema njegovom mišljenju, taj zaštitni fond za evro je "monstruozna i apsurdna stvar".

Klaus: Fond za evro je monstruozna stvar

- Smatram da su ti zaštitni fondovi monstruozna, besmislena, apsurdna stvar i ja neću da ih potpisujem - reagovao je Klaus na zahtev Senata češkog parlamenta da konačno potpiše taj dodatak, čime bi Češka kao poslednja zemlja EU dovršila ratifikaciju.

Novi stabilizacioni fond formalno od naredne godine menja dosadašnji mehanizam, a preko ovog novog mehanizma zemlje evrozone mogle bi da pod jasno definisanim uslovima pozajmljuju novac kako bi prevazišle kratkoročne probleme s javnim finansijama.

U novom fondu članicama evrozone biće dostupno do 500 milijardi evra, a Češka, dok ne pređe na evro, nema nikakve finansijske obaveze prema njemu.

Kada i ako uvede plaćanje evrom umesto krunom, Češka bi tokom 12 godina morala da uloži 1,6 milijarde evra, a odmah bi morala da garantuje za tuđe pozajmice u vrednosti od 10 milijardi evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
evro evrozona kriza u Evropi kriza evrozone vaclav klaus češka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana