Tekst objavljen: 07.11.2012 15:39        


Ekonomska dominacija SAD sve je ugroženija – na scenu izlaze valute Rusije i Kine, a neki svetski finansijski eksperti najavljuju i mogućnost uvođenja rezervne svetske valute koja će istisnuti dolar.

Ko će i kada zameniti dolar na krovu sveta?

Juan ne može da postane svetska rezervna valuta zato što ekonomija Kine veoma zavisi od izvoza u SAD – napominju neki eksperti.

Nedavno je ruski premijer Dmitrij Medvedev izjavio da rublja može da ostane međunarodna rezervna valuta, i pod time se podrazumeva i valuta koja se koristi u međunarodnoj trgovini. Kažu da rublja može lako da postane jedinstvena valuta u Evroazijskom ekonomskom savezu, koji će biti formiran 2015. godine.
Potrebno je umanjiti udie dolara u svetskim obračunima, što pokušavaju da urade neke zemlje. Između ostalog, one pokušavaju da smanje svoje devizne rezerve u dolarima, otvarajući mogućnosti za konvertovanje u drugim valutama – na primer, u rubljama.

Ako niz proračuna između Rusije i Kine i drugih zemalja bude proticao u rubljama, promet dolara će polako padati. Ovaj proces ne sme se pokrenuti naglo, već može samo postepeno – navode analitičari.

Ipak, ne može se tačno reći da juan, rublja ili neka treća novčana jedinica uskoro mogu da pomere dolar sa pijedestala. A da se u tom pravcu vode kolosalni radovi – potvrđuju činjenice.

Kina i Rusija su se već zvanično dogovorile da formiraju rejting-agenciju koja će biti protivteža sličnim američkim strukturama. Ona će pomoći da se ojačaju pozicije rublje, juana i mnogih drugih regionalnih valuta. Nije isključeno da se kasnije iz bloka ovih valuta izdvoji nova – rezervna.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
svetska trgovina valute juan rublja dolar

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana