Tekst objavljen: 28.02.2013 8:50        


Mleko, sir, kajmak i ostali mlečni proizvodi koji se prodaju na pijacama u Srbiji, bezbedni su i nemaju povećani nivo aflatoksina. Inspekcije svakodnevno kontrolišu mlečne proizvode na tezgama, a prodavci, koji su mahom i proizvođači svoje robe, mleko proveravaju i pre nego što ga ponude kupcima - na farmama.

Ko se jednom opeče: Strepe i od zdravog sira

Ipak, potrošači im, izgleda, ne veruju previše. Na pijacama se ovih dana trgovci žale da im je prodaja od početka afere oko mleka, znatno oslabila.

Promet mlečnih proizvoda je za petinu manji i na niškim pijacama. Dnevno se na deset tržnica u gradu može naći tridesetak prodavaca, dok je njihov broj malo veći subotom kada je i pazarni dan.

Od početka situacije sa aflatoksinom, većina manjih proizvođača mleka, u Subotici, morala je da preda mleko na analizu. Iako mnogi od njih još nisu dobili rezultate, tvrde da su proizvodi bezbedni za upotrebu.

I prodavci mleka i mlečnih proizvoda na tijabarskoj pijaci u Pirotu kažu da ih nadležne okružne inspekcije redovno kontrolišu. Od trenutka kada je objavljena vest o aflatoksinima u mleku, Veterinarska inspekcija Pirotskog okruga je praktično stalno na terenu. Dosada nije bilo pozitivnih rezultata na kancerogene sastojke, tvrde nadležni.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kupovina potrošači životne namirnice namirnice zdrava hrana kvalitet hrane sir mleko

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana