Tekst objavljen: 10.07.2013 8:30        


Dobrovoljno se javilo 3.769 građana Srbije koji imaju imovinu vredniju od 35 miliona dinara, a na poreznicima je da utvrde da li su je stekli od prijavljenih i oporezovanih primanja. Oni koji nemaju pokriće za luksuzne kvadrate, automobile, jahte, slike - moraće da plate porez od 20 odsto.

Ko se prijavio, prijavio se: Sad kreću poreznici

Naknadni namet, međutim, može da se naplati na imetak stečen tokom poslednjih pet godina.

Izvesno je da će unakrsna kontrola trajati dugo i Poreska uprava još ne izlazi sa procenama kada bi mogli da se osete njeni prvi efekti.

Ako je suditi po dinamici slovenačkih poreznika, za skoro četri hiljade informativnih poreskih prijava trebaće godine. U Sloveniji se unakrsna kontrola obavlja od 2008. godine i dosad je obrađeno 400 predmeta.

- Krenućemo odmah da radimo. Imamo spiskove luksuznih automobila i kuća. Proveravaćemo da li su se vlasnici sami prijavili ili ne, tako da ćemo paralelno kontrolisati i jedne i druge - kaže Ivan Simič, prvi čovek Poreske uprave.

- Pregled ide četiri-pet godina unazad. Utvrdi se u svakoj godini koliko je obveznik zaradio novca i koliko je imovine stekao. Ako postoji razlika, plaća porez.

Unakrsna kontrola, ipak, neće ispraviti sve nepravde i od svih izvući pripadajući deo poreza. Poreski prekršaj zastareva posle pet godina. Ukoliko poreznici naslute da je imovine stečena kriminalom, slučaj će preuzeti policija, a zastarelost u tim slučajevima nastupa, kako je istakao Simič, posle deset godina.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
poreska uprava porez plaćanje poreza oporezivanje naplata poreza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana